Bloody B318 (Son Bakış)


"Donanım Son Bakış'larım; deneyimleme şansı bulduğum irili ufaklı bazı ürünlerin, okuyucuyu sıkmadan, kullanıcı gözünden kısa ve öz değerlendirilmesinden oluşmaktadır."

Eğer Bloody marka bir klavyeye heves ettiyseniz ya eski kafa abuk subuk şekilli klavyelere olan isteğiniz çocukken giderilmemiştir, ya da en azından QWEASD tuşlarında hızlı tepkime düşüncesi kulağınıza hoş gelmiştir.

Bunun haricinde benim gibi tipler de var ki; yıllar önce iki efsane Logitech G105 ile Bloody B120 arasında kalmış ve (sırf mavi ışıklı olduğu için) G105'i seçmiş, ve bundan hiçbir zaman pişman olmamış olsa da o güzelim tırtıklı-silikon-değiştirilebilir WASD tuşlarının hissi içinde kalmış olanlar var... Yani... Vardır herhalde.

Logitech G105

Bloody B120

Harici makro tuşlarına olan eskimeyen sevdamın da etkisiyle yıllar sonra B120'nin kardeşi B318'e bir şans vermek istedim. ↴ 

+ Evet, 9 adet programlanabilir tuş bulunmakta.

- Ama basış hissi rezalet. Bu dokuz tuş bana atari dönemlerini hatırlattı. Ayrıca her ne kadar iş görüyor olsa da atama için kullanılan yazılım da çok eski duruyor.

+ Artık buna artı verilir mi bilmiyorum ama inanır mısınız, klavyede aydınlatma var. Sadece turkuaz, yeşil ve mavi renklerde ama QWERASDF tuşları sadece mavide kalıyor.

- Hani bir de Bloody diye marka yapıp klavyeye kırmızı aydınlatma koymamak da ne biliyim...

Resmi sitesinde üşenip bunu koymuşlar ama bu klavyedekinin yüzeyi daha farklı. Her klavyeye aynı fotoyu koyuyorlar herhalde.

+ Malum kızılötesi mekanik anahtarlar. Hissi gerçekten mükemmel. Yumuşak basışlı ve sessiz. Biraz kir tutup rengi değişiyor amaa, bunun için onları suçlayamayacağım.

- Kızdığım konu ise "E" tuşunun hafif sürtünme yaparak rahatsız edici bir his vermesi. Başka bir tuşla, örneğin yanındaki R tuşu ile değiştirince sorun kalkıyor. Belki de kimsenin benim kadar hissetmeyeceği bir durum.

- Ama biraz araştırarak sadece bana denk gelmediğinden emin olduğum bir başka sıkıntılı durum ise boşluk tuşu. Boşluk tuşundan şaka gibi bir yay sesi geliyor! Bildiğin "doing doing" ediyor yahu! Bloody'nin ürününü hiç test etmeden piyasaya sürdüğüne dair bakalım başka neler göreceğiz.

Resmi sitesinden bir görsel daha. Eee... Bu yok. Bende bu yok. Bu yok bende bu.

- Yine her klavyenin vazgeçilmezi açılabilir ayaklara sahip. Ama komik bir şekilde altındaki silikon masaya temas etmeyecek şekilde iç kısma doğru yapıştırılmış. Yani hiçbir etki etmeyerek amacına hizmet etmiyor. Düz zeminde klavye kaykılmaya devam.

+ Klavyede yaptığınız özelleştirmeler klavyenin hafızasına kaydediliyor ve yazılımı bilgisayardan silseniz dahi ayarlarınızı kullanmaya devam ediyorsunuz.

- Ufak bir şey gibi görünse de ışıklandırma ayarının kaydolmadığını söylemeliyim. Her açılışta turkuaz renk ile başlıyor.

- Maalesef klavyeyi ilk masaya koyduğum andan itibaren, tüm samimiyetimle söylüyorum; ciddi bir malzeme israfı olduğunu, böyle bir ürünün bildiğin doğaya zarar olduğunu düşündüm 😄 "Premium" diye tanımlanan o hissi vermemesi normal ama özellikle sol taraftaki o gereksiz şekilleri yapmak için kullanılan plastik... Oraya diğer bir modeldeki gibi telefon tutacağı gibi bir şey yapılabilirdi.

- Sol yön ve sol Alt tuşlarına aynı anda basınca algılamıyor. Aman Allah'ım yıllar önce G105'i aldığımda buna veda etmiştim.



SONUÇ

Aslında en başta bu kadar eleştiri yapacağımı tahmin etmemiştim. Fakat bu yazıyı yazarken bir yandan da Bloody'nin resmi sitesine baktım ve gördüğüm samimiyetsizlik canımı sıktı açıkçası.

Unutulmamalıdır ki; B318 yeni bir ürün değil, ve giriş seviyesi için hâlâ kabul edilebilir bir seçenek. Ama Bloody, geçmişten beri gözümüze güzel görünen bazı eski güzel fikirleri devam ettirmiş olsa da, belli ki bunları uygulamada tembel davranmış. Teknolojiler gelişirken o yerinde saymış. Ürünün gerçekten hiç özenle yapılmadığı ortada. 

Ben ise eskiden çokça Bloody ve daha önemlisi çatı markası olan A4Tech ürünleri deneyimlemiş biri olarak ya gözümde aşırı büyütmüşüm, ya da yıllar içinde kalite gerçekten de düşmüş, ama kullanmaya devam etmediğim için fark etmemişim.


Fiyat-Performans Değeri
✭✭✭✩✩


Yorumlar